2016 is een knotsgek jaar geweest. Het politieke landschap in westerse landen kende grote verschuivingen – van de Brexit tot de verkiezing van Trump.

De foto hiernaast van Pete Souza, de officiële fotograaf van het Witte Huis, is genomen op 25 april 2016 tijdens een trip naar het Duitse Hannover. Op de foto staan David Cameron, Barack Obama, François Hollande en Matteo Renzi – respectievelijk de leiders van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Exact zeven maanden en een week later staat nog maar een van de vijf politici fier overeind.

David CameronDe Britse premier Cameron stapte op nadat de Britten stemden voor een vertrek uit de Europese Unie. Cameron verbond zijn lot aan het referendum en voerde hartstochtelijk campagne voor een langer verblijf van Groot-Brittannië in de EU. Maar dat was tevergeefs. Hij is opgevolgd door zijn partijgenoot Theresa May.

Barack Obama – Obama nadert het einde van zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Hij wordt in januari 2017 opgevolgd door vastgoedmiljardair Donald Trump, die de Democratische kandidaat Hillary Clinton versloeg tijdens de verkiezingen begin november. De uitverkiezing van Trump kwam voor velen als een grote verrassing.

Angela Merkel - De Duitse bondskanselier en machtigste vrouw van Europa is de enige die nog overeind staat. Ze staat al meer dan elf jaar aan het roer van Duitsland (en dus ook van de eurozone) en is niet van plan om er de brui aan te geven. Vorige maand maakte de 62-jarige politica bekend dat ze voor een vierde termijn gaat als bondskanselier.

François Hollande - Hollande is nog steeds president van Frankrijk, maar dat zal niet lang meer duren. De Fransman is dermate impopulair bij zijn eigen bevolking dat hij heeft besloten niet mee te doen aan de verkiezingen volgend jaar. Het lijkt erop dat de strijd gaat tussen François Fillon van de centrumrechtse partij Les Républicans en de eurosceptische Marine le Pen van het Front National.

Matteo Renzi - De Italiaanse premier is het recentste slachtoffer. Hij kondigde zondagavond zijn vertrek aan, nadat een ruime meerderheid van de kiezers tegen ingrijpende staatshervormingen stemde tijdens een referendum. De val van een Italiaanse regering is niet nieuw - dat gebeurde al 64 keer sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar Italië kampt nu met grote problemen, waaronder de traag groeiende economie, een sluimerende bankencrisis en de opkomst van de populistische 5-sterrenbeweging van de voormalig komiek Beppe Grillo.

LEES OOK: Benzine en diesel worden duurder door Trump-effect, Opec en de Italiaanse crisis